Istoricul Secţiei de Ştiinţele Naturii
 
 
 

În anul 1899 s-a constituit un muzeu în oraşul Sighetu-Marmaţiei având o secţie de Ştiinţele Naturii şi una de Istorie. Primul catalog al acestui muzeu a fost publicat în 1905 şi cuprindea inventarul colecţiilor din muzeu, fiind unul din cele mai vechi cataloage din ţară. În timpul primului război mondial acest muzeu se desfiinţează, multe piese fiind distruse, dispărând sau ajungând în inventarul şcolilor din oraş, doar două piese din acest inventar (un molar de mamut şi o capră neagră naturalizată) se regăsesc în patrimoniul actualului muzeu.

În 1968 muzeograful Béres Iosif întemeiază actuala secţie de Ştiinţele Naturii în cadrul Muzeului Maramureşan.

Colecţiile provin din Depresiunea Maramureşului şi cuprind domenile: botanică, vertebrate, ciuperci (macromicete), minerale, roci şi fosile.

Amplasată la etajul clădirii monumentale din secolul XVIII (Libertăţii 15), Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Maramureşului adăposteşte o serie de colecţii ce reprezintă o parte din bogăţia naturală a Depresiunii Maramureşului.

În spaţiu destinat vizitatorilor este organizată o expoziţie tematică, reprezentând flora şi fauna Depresiunii Maramureşului, precum şi o colecţie de trofee de vânătoare.

Flora Depresiunii Maramureşului este reprezentată prin cea mai valoroasă şi bogată colecţie din România – „Herbarul Artur Coman”, care cuprinde peste 17 000 coli de ierbar.

Colecţia de minerale, petrologie, flori de mină şi fosile conţine aproximativ 900 de eşantioane.

Colecţia de vertebrate este alcătuită din amfibieni, reptile, peşti, păsări şi mamifere reprezentând circa 96% din speciile existente în Depresiunea Maramureşului.

Colecţia de ciuperci conţine peste 1300 plicuri cu macromicete.

 
 
    Copyright © 2019 Muzeul Maramuresului. Toate drepturile rezervate.